Vernieuwde parkvoorzieningen van Landal Greenparks ‘Land van Bartje’ zijn vrijdag 23 april officieel in gebruik genomen. Eyecatcher is de spannende pumptrackbaan, een verharde crossbaan voor onder andere loopfietsen, crossfietsen, skaters, mountainbikes en stuntstepjes.

Ook is een duurzame midgetgolfbaan gerealiseerd en is een nieuwe Brink voor Bartjes Boerderij aangelegd.
Verder kreeg de fietsenverhuur een facelift. Die werd omgetoverd in ‘Bartjes Bike Xperience’.  Eveneens is de parkentree duurzaam vernieuwd door onder andere de aanleg van een pluktuin voor bloemen en kruiden. “Het is het sluitstuk van een uitgebreide upgrade, een omvangrijk project dat vanaf de zomer 2019 in uitvoering is genomen,“ aldus parkmanager Inge van der Greft (links op de foto, met naast haar eventmanager Jolien Eummelen).

Upgrade park

Parkmanager Inge van der Greft is direct betrokken geweest bij de upgrade van het park. “De afgelopen twee jaar heb ik me, naast de dagelijkse gang van zaken, intensief beziggehouden met de begeleiding van dit project. Daarnaast hebben onder meer landschapsarchitect Leonieke Heldens werkzaam bij Arcadis en Simone van der Graaf voor wat betreft de strategische positionering, belangrijke bijdragen geleverd.”

Kwaliteitsbeleving

Cruciaal in het uitgevoerde plan is het verbeteren van de kwaliteitsbeleving. “Ons DNA is toekomstgericht waarbij we ons focussen op duurzaamheid en kwaliteit. Daarnaast is essentieel dat we aansluiten bij de landschappelijke kernwaarden van de streek zoals de beekdalstructuur, de bossen en de heiden. Ook met het UNESCO Global Geopark De Hondsrug leggen we een ‘link’. Met de aanleg van de pumptrack bieden we vooral voor kinderen een uitdaging om buiten sportief bezig te zijn”.

Herinrichting

De nieuwe pumptrackbaan en midgetgolf zijn aangelegd op een heringericht terrein. Met het aanbrengen van kleine heuveltjes is er onderscheidend perspectief gerealiseerd waardoor positieve ruimtelijke effecten zijn verkregen. Ook passen beide voorzieningen harmonisch in het landschap. Zo is vanaf de midgetgolf uitzicht op de pumptrack, maar hebben de spelers ook zicht op de professionele golfbaan, buiten het park.
De pumptrackbaan is een ontwerp van Joost Wichman, oprichter van Boost Pump Tracks BV.  Volgens Boost  past deze pumptrackbaan bijzonder goed in het landschap. “De baan vormt een natuurlijk geheel met de aangebrachte beplanting, de midgetgolfbaan en het zwembad.” De baan ligt bij andere buitensportactiviteiten zoals het zwembad en de nieuwe midgetgolfbaan. Ook de vernieuwde Bartjes Bike Xperience bevindt zich hier. BMX-fietsen, loopfietsen en crossfietsen geschikt voor de pumptrack worden hier verhuurd. De upgrade van de fietsverhuur omvat een houten facelift van de buitenkant waardoor de verhuur meer ‘smoel’krijgt. Collectie fietsen voor de verhuur is eveneens aangepast. Er zijn meer dan twintig verschillende typen fietsen te huur.

De nieuwe midgetgolfbaan is een visitekaartje voor duurzame bouw. Inge van der Greft: “  Thematisch haken we met de holes in op het DNA van Drenthe en het Land van Bartje. Er zijn verwijzingen naar de heidevelden, dieren en de figuur Bartje komt eveneens in beeld.  Het materiaalgebruik is voornamelijk hout. Daarnaast zijn keien en gerecyclede materialen toegepast zoals tractorbanden.

Al met al is het ‘Land van Bartje’ up to date voor het nieuwe toeristenseizoen. De totale investering bedroeg 2,2 miljoen euro.

Zie ook: Vakantie op een landal park in lockdown

Pumptracks zijn populair.

Het is een nieuwe soort speeltuin. Het zorgt voor gezonde beweging en geeft jongeren een kick waarnaar zij op zoek zijn. De aanleg van deze ‘urban playground’ neemt toe. Volgens  Joost Wichman is het gesloten circuit met kombochten bijzonder geschikt als buitensportactiviteit. “Het is laagdrempelig voor jonge en wat oudere kinderen, van een loopfietsje tot een BMX. Meerdere gemeenten, vakantieparken en scholen hebben inmiddels banen aangelegd.”

Meer informatie:

Landal Land van Bartje

www.pumptrack.nl