De vakantiepark-keten Droomparken introduceerde in 2017 het concept Tiny Houses. Inmiddels is deze accommodatievorm op zeven parken te vinden. ‘Het is zeker niet de goedkoopste accommodatie.’ Vertelt parkmanager Rob Uitvlugt van Droompark Maasduinen. Wat is het geheim achter het succes van dit concept?

De redactie van Pretwerk.nl mocht een midweek kennis maken met dit concept op Droompark Maasduinen. Van tevoren had ik wel enige scepsis omdat je in een relatief kleine accommodatie met basic voorzieningen terecht komt. Na afloop was het kwartje gevallen: “De beperkingen van het concept leveren juist de unieke ambiance op, die zeer aantrekkelijk is voor een doelgroep van avontuurlijke vakantiegangers die het op prijs stellen om ook anderen te ontmoeten tijdens hun verblijf. Met Tiny Houses spreek je een doelgroep aan die je normaal niet zo snel op een bungalowpark zou verwachten. Het zorgt daarmee voor een verbreding van je markt.” 

Beperkingen maken het voor een specifieke doelgroep extra aantrekkelijk

Het concept zorgt vanwege de opzet voor enkele beperkingen in de doelgroep:

  • Het huisje is compact en heeft een 2-persoons bed. Verblijf met meer personen is alleen mogelijk als je er een huisje bij huurt. (Een beperkt aantal huisjes is geschikt voor 4 personen)
  • De steile trap naar het slaapgedeelte boven en de beperkte hoogte aldaar vergt enige flexibiliteit, waardoor een beroep wordt gedaan op je fysieke vaardigheden.
  • De huisjes zijn gesitueerd rondom een centrale groene binnenplaats – en je hebt zicht op de andere huisjes. Daardoor is de accommodatie minder geschikt voor groepen die veel waarde hechten aan privacy.

Deze ‘beperkingen’ zorgen er voor dat de Tiny Houses juist extra aantrekkelijk worden voor een specifieke doelgroep, geheel volgens het motto van een beroemde oud voetballer: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’. Parkmanager Rob Uitvlugt erkent dat de accommodaties een specifieke doelgroep hebben: “Je boekt niet zozeer een accommodatie, maar kiest voor het totaalconcept. We zien vooral veel jonge stellen die de vakantiewoning gebruiken als startpunt voor een avontuurlijke vakantie. Overdag gaan ze actief de natuur in met de mountainbike,op de fiets of wandelend. Op een mooie avond zit iedereen buiten in centrale tuin en zie je dat mensen elkaar opzoeken. Dat is heel anders dan bij de ‘reguliere vakantiewoningen’, waar de gasten vaak veel meer op zichzelf blijven.”

“Er is nog een andere doelgroep die steeds vaker gebruik maakt van de Tiny Houses.” vertelt Uitvlugt “Dat zijn de groepsboekingen. De social space die bij dit concept hoort maakt het aantrekkelijk voor groepen die wel samen activiteiten willen ondernemen, maar die ’s avonds een eigen accommodatie willen hebben. Dat zijn bijvoorbeeld personeelstrainingen, of familie-uitjes.”

Basic, maar complete accommodaties

Ik ervaar zelf dat in de Tiny House alles aanwezig is voor een onbezorgd verblijf. De voorzieningen zijn basic, maar wel completer dan in een huurcaravan op een camping. Zelfs het bed is bij aankomst opgemaakt en handdoeken liggen klaar, net zoals in een hotel. Het keukentje biedt voldoende ruimte om comfortabel een maaltijd klaar te maken. Maar er zijn ook opties om je ontbijt en diner te laten bezorgen.” Volgens Droomparken CEO Andries Bruil maken gasten in de Tiny Houses relatief veel gebruik van de mogelijkheden om uit eten te gaan (en in deze coronatijd eten te bestellen.). De palletkachel zorgt snel voor een behaaglijke warmte en een gezellig flakkerend vuurtje. Een prima sfeertje om de dag rustig mee af te sluiten.

Zijn de Tiny Houses ook veel goedkoper dan een reguliere accommodatie?  Uitvlugt: “Dit zijn zeker niet de goedkoopste accommodaties op ons park. Mensen kiezen echt voor de natuurlijke avontuurlijke uitstraling en dan wordt prijs minder relevant.” In een eerder interview liet Andries Bruil al weten: “Als je naar de opbrengst per m2 bekijkt, dan zijn dit de meest rendabele accommodaties op onze parken.”

Inbedding in het vakantiepark

Op Droompark Maasduinen zijn twee ‘communities’ van Tiny Houses gesitueerd. Ze liggen op een mooie plek midden in het park. Door de relatief kleine bouwoppervlakte heb je relatief veel puzzelmogelijkheden om de cirkel van huisjes in te passen binnen de bestaande natuurlijke omgeving.
Droompark Maasduinen beschikt over en grote verscheidenheid van accommodaties. Van budgetvoorzieningen tot mooie grote vakantiehuizen met een prachtig uitzicht. Er wordt op dit moment gebouwd aan een gasloze eco-wijk, waar veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid.

Meer informatie: www.droomparken.nl/vakantie-in-een-tiny-house