Kinepolis ontving in 2020 12,1 miljoen bezoekers, terwijl van tevoren was begroot op 45 miljoen. De daling werd veroorzaakt door de herhaaldelijke sluitingen van de bioscopen vanaf midden maart, de opgelegde veiligheidsmaatregelen en het uitstel van blockbusters.

Kinepolis is een Belgische bioscoopketen met een groot internationaal portfolio, waaronder 11 bioscopen in België (in 2020 goed voor 30% van de omzet) en 19 vestigingen in Nederland. (in 2020 goed voor 16% van de omzet). De Nederlandse bioscopen deden het nog relatief goed in het coronajaar. Waar Kinepolis in de meeste landen te maken kreeg met dalingen t.o.v. de begrote verwachtingen van meer dan 70%, bleef de schade in Nederland beperkt tot 55,7%. In oktober 2020 werd een nieuwe bioscoop in Haarlem geopend. De opening van de nieuwe bioscoop in Leidschendam, gesitueerd in de 'Mall of The Netherlands', staat gepland voor 18 maart - onder voorbehoud van de coronasituatie.
 
Dankzij de sterke kostenbeheersing en genomen maatregelen kon het EBITDA-verlies, aangepast voor huur (EBITDAL), worden beperkt tot € -14,0 miljoen.
 
Het management heeft zich de afgelopen maanden toegelegd op een verdere uitdieping van de bedrijfsstrategie, resulterend in een plan – genaamd ‘Entrepreneurship 2022’ - dat op basis van verdere optimalisaties en innovatie de heropstart en performantie van de Groep vanaf 2022 maximaal moet ondersteunen. Ook de bouw van diverse nieuwbouwprojecten werd het afgelopen jaar verdergezet en ook deze nieuwe bioscopen zullen de heropstart mee ondersteunen.
 

Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group, over de resultaten van 2020: “Financieel zit Kinepolis nog steeds in een erg sterke positie. Onze netto financiële schuld is gestegen met slechts € 96,3 miljoen. Hierin zit bijna € 40 miljoen aan investeringen in expansie. In deze schuld zit ook een verlies aan werkkapitaal van € 24,3 miljoen door het stopzetten van onze activiteiten, die we zullen recupereren bij de heropstart van onze bioscopen. Dit wil zeggen dat onze eigenlijke cash burn in 2020 slechts € 32,1 miljoen was, iets waar we in de gegeven omstandigheden trots op mogen zijn. Met een liquiditeitsreserve van € 171,0 miljoen bij de start van dit jaar, kan Kinepolis dus nog geruime tijd standhouden en mogen we met zekerheid zeggen dat ons bedrijf deze crisis zal doorkomen.

Iedereen zit te wachten op de heropening van bioscopen. Zowel de Amerikaanse studio’s, die hun blockbusters blijven uitstellen omwille van het belang van bioscopen in de levenscyclus van een film, als onze klanten die nood hebben aan ontspanning buitenshuis. En ook bij onze medewerkers, die al lange tijd werkloos zijn, is de goesting om terug in actie te komen groot. Wij zijn ervan overtuigd dat wij veilig kunnen heropenen en zo bijdragen aan ieders welzijn. Met onze ‘Entrepreneurship 2022’ plannen bereiden wij ons intussen verder voor op de toekomst.”

Bron en meer informatie: https://corporate.kinepolis.com