In 2019 ontvingen Zoo Planckendael (Mechelen) en Zoo Antwerpen nog meer dan 2 miljoen bezoekers. Dit coronajaar telt slechts 53% bezoekers: een verlies van 1 miljoen ontmoetingen. Het zijn de eerste jaarcijfers die in de dagrecreatie in de BeNeLux bekend zijn gemaakt.

België kende een iets langere periode van sluiting dan de Nederlandse parken. Net als in Nederland kregen de parken vaak te maken met beperkingen die op korte termijn werden aangekondigd. Daardoor moesten de parken opereren tussen hoop en vrees. O.a. de lichtfestivals, die beide parken hadden opgetuigd voor de donkere wintermaanden, moesten last-minute worden afgeblazen.

Twee lockdowns

Twee lockdowns, een beperkte capaciteit aan bezoekers, een hittegolf en een provinciale campagne om Antwerpen te mijden, wegen zwaar door op de werking van ZOO Planckendael, ZOO Antwerpen en het Elisabeth Center Antwerp. ZOO Serpentarium ging zelfs bijna niet open in 2020. In totaal leed de KMDA in 2020 een geschat omzetverlies van €22 miljoen. In 2020 dwarsboomt het coronavirus alle ambities. Iedereen wordt geraakt, de KMDA  (de beheerorganisatie achter de dierentuinen) niet in het minst. De balans is uit evenwicht, maar de betrokkenheid van abonnees en werknemers is groot.

Aantal abonnees groeide

Het aantal abonnees, de allergrootste en trouwste fans van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael groeide uit tot een totaal van 220 000 individuen. Daarmee kunnen de parken rekenen op de grootste dierentuinfamilie van Europa. “Fantastisch hoe onze familie ons ondersteunt in deze moeilijke tijden! Al die mooie en warme gebaren geven ons de moed om vol te houden en verder te gaan” vertelt algemeen directeur Dries Herpoelaert. ‘Al is het worstelen met de bezorgdheid over compensatie voor de toekomst’.

Projecten on hold

Normaal kijken de parken met de jaarwisseling vooruit, naar de toekomst vol mooie plannen. Maar corona strooit roet in het eten, alles wordt herbekeken in de tijd. In beide dierentuinen worden de projecten voorlopig on hold geplaatst.Voor ZOO Antwerpen gaat dit over het Jubileumcomplex met ruimte voor de zeeleeuwen en twee bedreigde, grote kattensoorten, de sneeuwluipaarden en de amoertijgers. Voor ZOO Planckendael ligt het project met de orang-oetans voorlopig stil.

Meer informatie:

www.zooantwerpen.be/nl/

www.zooplanckendael.be/nl/