Van 22 november 2020 – 28 maart 2021 is het dierenpark voor het eerst geopend tijdens het winterseizoen (in de weekends en vakanties), en wel als outdoor museum, geheel coronaproof.

Omdat de temperaturen dan wat minder tropisch zijn en verre vakanties voorlopig op een laag pitje staan, wordt deze winter een nieuwe activiteit aangeboden: een unieke tentoonstelling Wayang Stories. Hierdoor kan de bezoeker zich in de donkere dagen toch onderdompelen in exotische sferen. Rond de expositie worden ook allerlei inspirerende activiteiten georganiseerd, van voorstellingen en workshops tot lezingen en een speciaal Wayangpoppen-Repair café.

Schaduwspel

Marlisa Wareman, mede-eigenaar van het dierenpark vertelt: “Met Wayang Stories gaan we de bezoekers kennis laten maken met Wayang, het Indonesische schaduwspel of ook wel poppentheater. Wayang is eigenlijk een vorm van theater, met poppen of met acteurs zelfs, met of zonder masker. De bekendste vorm van wayang is denk ik wel de Wayang Kulit: een lederen pop met inkervingen waar het licht doorschijnt. Hierdoor krijg je een mysterieus schaduwspel op een wit doek. Naast deze vorm heb je ook nog Wayang Golek, Wayang Kulit, Wayang Wong en Wayang Topeng.”

Wayang aangepast aan hedendaagse tijd

Ki Enthus Susmono was een populaire poppenspeler die in Java de bijnaam de 'ondeugende dalang' kreeg. Hij gebruikte veelvuldig schuttingwoorden en maakte schunnige grappen. Naast traditionele wayangpoppen maakte en gebruikte Susmono ook personages uit de populaire cultuur. Een aantal van zijn poppen werd in 2009 aangekocht door het Tropenmuseum. Hieronder bevindt zich een pop naar zijn evenbeeld, maar ook Harry Potter, de Teletubbies, George W. Bush en Saddam Houssein, en een hedendaagse versie van het Javaanse leger met een tank, ruimtewezens en lange-afstandsraketten.

Uitgebreid programma rondom Wayang Stories

De tentoonstelling gaat vergezeld van een uitgebreid programma. Marlisa licht toe: “Met lezingen, workshops, voorstellingen, demonstraties, kinderworkshops en repair café’s, geven we aandacht aan zowel de beroemde Wayang verhalen, zoals de Ramayana en de Mahabharata, de Dalangs (de poppenspeler, en maker van wayang)  als de persoonlijke verhalen van de bezoekers.

Alle programma onderdelen volgen de RIVM richtlijnen, om een veilig en ontspannen bezoek te garanderen.

Meer informatie: www.taman-indonesia.nl