Makelaars in recreatiewoningen beleven toptijden. Dit niet ondanks, maar dankzij de coronapandemie. De vraag naar recreatiewoningen voor eigen gebruik neemt sterk toe, maar ook kopers die rendement uit verhuur willen halen, zorgen voor een volatiele markt.

De voorraad van ‘nette woningen’ slinkt, waar­door ook de prijzen stijgen. Uit de jaarlijkse rapportage van NVM over de markt voor recreatiewoningen bleek in 2018 een zeer sterke stijging van de verkopen, die in 2019 weliswaar iets afzwakte, maar toch duidelijk in de plus bleef. Ook de verkoopprijzen stabiliseerden, maar plusten toch. Het gevolg is dat de voorraad van up-to-date recreatiewoningen in 2019 met liefst 20 procent kromp.

Drie keer meer verkopen

Vanuit die vertrekpositie kreeg de markt voor recreatiewoningen in Nederland, België en Duitsland de coronapandemie over zich heen. Regio’s en landen gingen op slot. “De eerste twee maanden gebeurde er helemaal niets!” zegt makelaar Erik Bessems van Erik Bessems Makelaardij in Maastricht. Hij richt zich vooral op de Belgische markt en die werd volledig afgesloten. “Daarna stak er een storm op, die nog niet is gaan liggen,” voegt hij eraan toe: “We verkopen momenteel drie keer zoveel als normaal en ik verwacht dat dit het hele jaar zo blijft doorgaan.” Zijn doelgroep bestaat vooral uit Belgen die een recreatiewoning vaak voor eigen gebruik kopen. “Ik merk dat het vaak om uitgestelde beslissingen gaat. Men hakt nu de knoop door omdat reizen naar het buitenland te riskant gevonden wordt.”

Leefbaarheid

Een minder onstuimige groei wordt gemeld vanaf het Waddeneiland Texel. Makelaar Koen van der Slikke van De Texelse Makelaars had ook een zeer rustige start, maar de markt heeft zich volledig hersteld. “Op het eiland geldt een maximum van 45.000 bedden. De vraag is vele malen groter, maar we willen met zijn allen het eiland aantrekkelijk houden. We willen hier geen Amsterdamse toestanden, waarbij de leefbaarheid wordt opgeofferd aan het toerisme.”

Slinkende voorraad

Op Texel zijn het half-om-half Duitsers en Nederlanders die een recreatiewoning kopen. Van der Slikke: “Duitsers doen het vooral voor eigen gebruik, terwijl Neder-landers ook graag rendement willen halen uit verhuur. Logisch als je spaargeld op de bank niets meer doet.” Hij ziet de voorraad recreatiewoningen ook teruglopen en het tekort wordt versterkt door de maximering van het aantal bedden: “Het zit hier behoorlijk vast.” Omdat de prijzen stijgen is er desondanks een goede markt op het eiland.

Upgraden bestaande parken

In Limburg en België is de voorraad beschikbare woningen volgens makelaar Bessems gehalveerd. “We moeten het de komende jaren hebben van het upgraden van bestaande parken. Ik verwacht dat de markt wel iets zal afkoelen, maar zolang reizen riskant kan zijn, zal de recreatie in en nabij het eigen land een aantrekkelijk alternatief zijn.”

Bron: dit artikel verscheen eerder in het NVM Magazine van oktober

Zie ook: Ondanks crisis volop ontwikkelingplannen in de verblijfsrecreatie